{"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"current_only","held_since":"2022-02-11","gaps":[],"covered":["EBA Q&A 2019_4919 — Q&A — Interpretation of payment instrument [Rejected question] L3"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"the EBA publication"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument","url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument","title":"EBA Q&A 2019_4919 — Q&A — Interpretation of payment instrument [Rejected question]","family":"l3","work_id":"spaces/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument","status":"rejected question","force_status":null,"date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"EBA Q&A register, 11 February 2022","check":{"against":"the EBA publication","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919","valid_from":"0001-01-01","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"6984256941e3465f","change_date":null,"nearest_versions":["2022-02-11"],"first_text_date":null,"correction_applies":false,"versions":["2022-02-11"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument/versions/2022-02-11","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument/versions/2022-02-11/rev/6984256941e3465f","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument/relations","source_line":"Question published in the EBA Q&A tool · no answer · not legislation · published 11 Feb 2022 [Rejected question]","attribution":{"prepared_by":"not stated in the document","published_by":"EBA","published_in":"EBA Single Rulebook Q&A tool","document_type":"qa_question","legal_nature":"not_legislation","addressees":"not stated in the document","dates":{"published_on":"2022-02-11","question_submitted_on":"2019-09-17","locators":{"published_on":"EBA Q&A register entry 2019_4919, field 'Rejected publishing date'","question_submitted_on":"EBA Q&A register entry 2019_4919, field 'Submission date'"}},"adoption":null}},"provenance":{"official_url":"https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"the EBA publication"},"repo_path":"spaces/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4919-interpretation-of-payment-instrument.md","body_sha256":"33ead1301b3ab2c11be92d7d0894bea979f2211b2a40e6820e686f415e2a43f1"},"units":[],"markdown":"---\ntitle: \"EBA Q&A 2019_4919 — Q&A — Interpretation of payment instrument [Rejected question]\"\nshortTitle: \"EBA Q&A 2019_4919 — Q&A — Interpretation of payment instrument [Rejected question]\"\nanswer_id: EBA_QA_2019_4919\nstatus: \"Rejected question\"\ntype: qa\ninstrument_type: qa\nauthority: EBA\nbinding: false\nbinding_character: non_binding\nlegal_status: withdrawn\nregulation: \"PSD2\"\npsd2_level3: true\nmica_level2: false\nlegal_basis: \"Article 4(14) PSD2\"\ndate: 11 February 2022\nsource_link: https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919\nlifecycle: \"Rejected question\"\ntext_version: \"EBA Q&A register, 11 February 2022\"\nsource_url: \"https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\nchecked_against: \"the EBA publication\"\nsource:\n  prepared_by: \"not stated in the document\"\n  published_by: \"EBA\"\n  published_in: \"EBA Single Rulebook Q&A tool\"\n  evidence:\n    prepared_by: \"Competent authority\"\n    locator: \"EBA Q&A register entry 2019_4919: no answer; the register names only the 'Type of submitter'\"\ndocument_type: \"qa_question\"\nlegal_nature: \"not_legislation\"\naddressees: \"not stated in the document\"\ndates:\n  published_on: \"2022-02-11\"\n  question_submitted_on: \"2019-09-17\"\n  locators:\n    published_on: \"EBA Q&A register entry 2019_4919, field 'Rejected publishing date'\"\n    question_submitted_on: \"EBA Q&A register entry 2019_4919, field 'Submission date'\"\nlifecycle_label: \"Rejected question\"\n---\n\n**Question published in the EBA Q&A tool · no answer · not legislation · published 11 Feb 2022 [Rejected question]**\n\n*Rejected question · EBA Q&A register, 11 February 2022 · Checked against the EBA publication on 26 Oct 2026 · [Official source](https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919)*\n\n| | |\n|---|---|\n| **Full title** | EBA Q&A 2019_4919 — Q&A — Interpretation of payment instrument \\[Rejected question\\] |\n| **Prepared by** | Not stated in the document |\n| **Published by** | EBA, in the EBA Single Rulebook Q&A tool |\n| **Reference** | EBA_QA_2019_4919 |\n| **Document type** | Q&A |\n| **Legal nature** | No answer · not legislation |\n| **Addressees** | Not stated in the document |\n| **Dates** | Published 11 February 2022; question submitted 17 September 2019 |\n| **Legal basis** | Article 4(14) PSD2 |\n| **Related instruments** | None recorded |\n| **Text on this page** | Word for word — the full text of the EBA publication |\n\n**Interpretation of payment instrument**\n\n### Question\n\nWhat devices or procedures can be considered as payment instrument as per Art. 4(14) of PSD2.\n\n### Background\n\nThe Central Bank of Member State A as competent authority (CA) in Member State A has received several notifications based on the Article 37 of PSD2. In those cases, CAs need to make a decision if a given solution meets the requirements of limited network exclusion. However to apply an exclusion first that solution should fall under the definition of one of the payment services described in PSD2. Mostly, it is issuing of payment instruments and/or acquiring of payment transactions. Therefore, the question occurred that a given solution (eg. a fuel card) based on the business model can be considered as payment instrument hence the CAs should consider the application of an exclusion. In the case of a given multinational oil company - as per the statement of the company - the fuel cards are not used for initiating the payment transaction, in other words there is no payment order given with the card itself, but there is an identification and an “authorisation” of the fact whether the oil company issued the fuel card has a deferred payment agreement with the card holder. After a certain period, a formal invoice is issued and the settlement of the invoice is done via a regular credit transfer.\n\n***\n\n### Answer\n\nPlease note that as part of adjustments to the Single Rulebook Q&A process, agreed by the EBA and the European Commission, it has been decided to reject outstanding questions submitted before 1 January 2020, when the Q&A process was updated as part of the last ESAs Review. In particular, the question that you have submitted has now regrettably been rejected and will not be addressed.\n\nIf you believe your question would still benefit from clarification, you are invited to resubmit your question, adapting it to reflect any legislative, regulatory or other relevant developments that may have occurred since the initial date of submission. The EBA will aim to address resubmitted questions as a matter of priority. When considering to resubmit, you are kindly requested to observe the updated admissibility criteria agreed in the context of the adjustment of the Q&A process, available in the Additional background and guidance for asking questions. We hope for your understanding.\n\nFor further information please refer to the press release and the updated Q&A page.\n\n***\n\n**Source:** [EBA original document](https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4919)\n\n## Related Level 1 articles\n\n- [Article 4 — Definitions](../../../articles/4.md)\n"}