<!-- headlesslaw {"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"current_only","held_since":"2022-02-11","gaps":[],"covered":["EBA Q&A 2019_4691 — Q&A — Interpretation of the words ‘preceding year’ [Rejected question] L3"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"the EBA publication"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b","url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b","title":"EBA Q&A 2019_4691 — Q&A — Interpretation of the words ‘preceding year’ [Rejected question]","family":"l3","work_id":"spaces/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b","status":"rejected question","force_status":null,"date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"EBA Q&A register, 11 February 2022","check":{"against":"the EBA publication","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4691","valid_from":"0001-01-01","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"de505e4c7c39ae39","change_date":null,"nearest_versions":["2022-02-11"],"first_text_date":null,"correction_applies":false,"versions":["2022-02-11"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b/versions/2022-02-11","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b/versions/2022-02-11/rev/de505e4c7c39ae39","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/psd2/level-3/q-and-a/eba/eba-qa-2019-4691-interpretation-of-the-words-preceding-year-in-method-b/relations","source_line":"Question published in the EBA Q&A tool · no answer · not legislation · published 11 Feb 2022 [Rejected question]","attribution":{"prepared_by":"not stated in the document","published_by":"EBA","published_in":"EBA Single Rulebook Q&A tool","document_type":"qa_question","legal_nature":"not_legislation","addressees":"not stated in the document","dates":{"published_on":"2022-02-11","question_submitted_on":"2019-04-30","locators":{"published_on":"EBA Q&A register entry 2019_4691, field 'Rejected publishing date'","question_submitted_on":"EBA Q&A register entry 2019_4691, field 'Submission date'"}},"adoption":null}}} -->
---
title: "EBA Q&A 2019_4691 — Q&A — Interpretation of the words ‘preceding year’ [Rejected question]"
shortTitle: "EBA Q&A 2019_4691 — Q&A — Interpretation of the words ‘preceding year’ [Rejected question]"
answer_id: EBA_QA_2019_4691
status: "Rejected question"
type: qa
instrument_type: qa
authority: EBA
binding: false
binding_character: non_binding
legal_status: withdrawn
regulation: "PSD2"
psd2_level3: true
mica_level2: false
legal_basis: "Article 9(1) PSD2"
date: 11 February 2022
source_link: https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4691
lifecycle: "Rejected question"
text_version: "EBA Q&A register, 11 February 2022"
source_url: "https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4691"
check_status: matched
verified: true
last_checked: 2026-10-26
checked_against: "the EBA publication"
source:
  prepared_by: "not stated in the document"
  published_by: "EBA"
  published_in: "EBA Single Rulebook Q&A tool"
  evidence:
    prepared_by: "Competent authority"
    locator: "EBA Q&A register entry 2019_4691: no answer; the register names only the 'Type of submitter'"
document_type: "qa_question"
legal_nature: "not_legislation"
addressees: "not stated in the document"
dates:
  published_on: "2022-02-11"
  question_submitted_on: "2019-04-30"
  locators:
    published_on: "EBA Q&A register entry 2019_4691, field 'Rejected publishing date'"
    question_submitted_on: "EBA Q&A register entry 2019_4691, field 'Submission date'"
lifecycle_label: "Rejected question"
---

**Question published in the EBA Q&A tool · no answer · not legislation · published 11 Feb 2022 [Rejected question]**

*Rejected question · EBA Q&A register, 11 February 2022 · Checked against the EBA publication on 26 Oct 2026 · [Official source](https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4691)*

| | |
|---|---|
| **Full title** | EBA Q&A 2019_4691 — Q&A — Interpretation of the words ‘preceding year’ \[Rejected question\] |
| **Prepared by** | Not stated in the document |
| **Published by** | EBA, in the EBA Single Rulebook Q&A tool |
| **Reference** | EBA_QA_2019_4691 |
| **Document type** | Q&A |
| **Legal nature** | No answer · not legislation |
| **Addressees** | Not stated in the document |
| **Dates** | Published 11 February 2022; question submitted 30 April 2019 |
| **Legal basis** | Article 9(1) PSD2 |
| **Related instruments** | None recorded |
| **Text on this page** | Word for word — the full text of the EBA publication |

**Interpretation of the words ‘preceding year’ in Method B under Article 9(1) of the PSD2**

### Question

How should the words ‘preceding year’ be interpreted in Method B under Article 9(1) of the PSD2?

### Background

According to Article 9(1) of the PSD2, Method B shall be calculated based on the payment volume, “where payment volume (PV) represents one twelfth of the total amount of payment transactions executed by the payment institution in the preceding year”. The words ’preceding year’ In Method B may either be interpreted as meaning previous calendar year, previous twelve months (rolling) or previous financial year and therefore we are in debate on what is the correct interpretation of these words.

***

### Answer

Please note that as part of adjustments to the Single Rulebook Q&A process, agreed by the EBA and the European Commission, it has been decided to reject outstanding questions submitted before 1 January 2020, when the Q&A process was updated as part of the last ESAs Review. In particular, the question that you have submitted has now regrettably been rejected and will not be addressed.

If you believe your question would still benefit from clarification, you are invited to resubmit your question, adapting it to reflect any legislative, regulatory or other relevant developments that may have occurred since the initial date of submission. The EBA will aim to address resubmitted questions as a matter of priority. When considering to resubmit, you are kindly requested to observe the updated admissibility criteria agreed in the context of the adjustment of the Q&A process, available in the Additional background and guidance for asking questions. We hope for your understanding.

For further information please refer to the press release and the updated Q&A page.

***

**Source:** [EBA original document](https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4691)

## Related Level 1 articles

- [Article 9 — Calculation of own funds](../../../articles/9.md)
