{"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"from:2022-01-01","held_since":"2022-01-01","gaps":[],"covered":["MiFIR L1"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"EUR-Lex"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/mifir/articles/27ha","url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27ha","title":"Article 27ha — Reporting obligations for CTPs","family":"l1_generated","work_id":"mifir","status":"in_force","force_status":"in_force","date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"Consolidated version of 23 November 2025","check":{"against":"EUR-Lex","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123","valid_from":"2024-03-28","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"ce054811a711538c","change_date":null,"nearest_versions":["2024-03-28"],"first_text_date":"2014-05-15","correction_applies":false,"versions":["2024-03-28"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27ha/versions/2024-03-28","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27ha/versions/2024-03-28/rev/ce054811a711538c","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27ha/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27ha/relations","source_line":null,"attribution":null},"provenance":{"official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"EUR-Lex"},"repo_path":"spaces/mifir/articles/27ha.md","body_sha256":"1da3da94fa3dd3cdad23f0a25c83445e0fc19dbb5f75210f4f49ce9441a54f76"},"units":[{"locator":"mifir/art/27ha","kind":"article","status":"in_force","label":null,"heading":"Reporting obligations for CTPs","text":"","marks":[],"revision":1,"text_hash":"e3b0c44298fc1c149afbf4c8996fb92427ae41e4649b934ca495991b7852b855","reason":null},{"locator":"mifir/art/27ha/para/1","kind":"paragraph","status":"in_force","label":"1.","heading":null,"text":"A CTP shall, every year, publish on its website performance statistics and incident reports relating to data quality and data systems. Those performance statistics and incident reports shall be publicly accessible free of charge.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"afa56565a76e34ddc8e4c971d5ccaed6ebcf34c4c0ea519f6ef409513f7bb1e5","reason":null},{"locator":"mifir/art/27ha/para/2","kind":"paragraph","status":"in_force","label":"2.","heading":null,"text":"ESMA shall develop draft regulatory technical standards to specify the content, timing, format and terminology of the reporting obligation laid down in paragraph 1.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"57746e6ba8f8174b82957716051d3e512476d38d4d4db9206fe0859cff8f3a19","reason":null},{"locator":"mifir/art/27ha/para/2/cont/1","kind":"continuation","status":"in_force","label":null,"heading":null,"text":"ESMA shall submit those draft regulatory technical standards to the Commission by 29 September 2025.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"96ffdc1c45ec70587ec9c63fbb2aa21366ee1f19f11f5564452c62a48480a478","reason":null},{"locator":"mifir/art/27ha/para/2/cont/2","kind":"continuation","status":"in_force","label":null,"heading":null,"text":"Power is delegated to the Commission to supplement this Regulation by adopting the regulatory technical standards referred to in the first subparagraph in accordance with Articles 10 to 14 of Regulation (EU) No 1095/2010.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"f39a40425951c1cf5bd0fa3b27c89f8eabae853283ecc919366db148968a4335","reason":null},{"locator":"mifir/art/27ha/para/3","kind":"paragraph","status":"in_force","label":"3.","heading":null,"text":"A CTP shall keep records relating to its business at the disposal of the relevant competent authority or ESMA for at least five years.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"85f6044ffa9541ef44c6c6c80982316e554dfe075cf5fd687b14e88488ba8d11","reason":null}],"markdown":"---\ntitle: \"Article 27ha — Reporting obligations for CTPs\"\ntype: regulation\nlegal_status: in_force\nsource: \"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123\"\nsource_retrieved: 2026-09-30\nshortTitle: \"Article 27ha — Reporting obligations for CTPs\"\ninstrument_type: level1_regulation\nauthority: Commission\nbinding: true\nbinding_character: binding\nmica_level2: false\nlegal_basis: \"Regulation (EU) No 600/2014\"\ninstrument: mifir\ncelex: \"32014R0600\"\nregulation: MiFIR\nregulation-full: \"Regulation (EU) No 600/2014\"\narticle: 27ha\nstatus: in_force\nobject_id: eu.mifir.legal_text.article.27ha\ntext_version: \"Consolidated version of 23 November 2025\"\nsource_url: \"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\n---\n\n*In force · Consolidated version of 23 November 2025 · Checked against EUR-Lex on 26 Oct 2026 · [Official source](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123)*\n\n1. <a id=\"p-1\"></a>A CTP shall, every year, publish on its website performance statistics and incident reports relating to data quality and data systems. Those performance statistics and incident reports shall be publicly accessible free of charge.\n2. <a id=\"p-2\"></a>ESMA shall develop draft regulatory technical standards to specify the content, timing, format and terminology of the reporting obligation laid down in paragraph 1.\n\n    ESMA shall submit those draft regulatory technical standards to the Commission by 29 September 2025.\n\n    Power is delegated to the Commission to supplement this Regulation by adopting the regulatory technical standards referred to in the first subparagraph in accordance with Articles 10 to 14 of Regulation (EU) No 1095/2010.\n3. <a id=\"p-3\"></a>A CTP shall keep records relating to its business at the disposal of the relevant competent authority or ESMA for at least five years.\n\n***\n\n[Title IVa — Data reporting services](../titles/iva.md) · [← Article 27h](27h.md) · [Article 27i →](27i.md)\n"}