<!-- headlesslaw {"release":{"id":"c89ff15ec1240a456b40735def079beeda55a0c372be7f3da154287997367ecf","published":"2026-11-02T04:02:35Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"from:2022-01-01","held_since":"2022-01-01","gaps":[],"covered":["MiFIR L1"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"c89ff15ec1240a456b40735def079beeda55a0c372be7f3da154287997367ecf","release_published":"2026-11-02T04:02:35Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"EUR-Lex"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/mifir/articles/27b","url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27b","title":"Article 27b — Requirement for authorisation","family":"l1_generated","work_id":"mifir","status":"in_force","force_status":"in_force","date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"Consolidated version of 23 November 2025","check":{"against":"EUR-Lex","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123","valid_from":"2022-01-01","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"bc06048c4cfe3fba","change_date":null,"nearest_versions":["2022-01-01"],"first_text_date":"2014-05-15","correction_applies":false,"versions":["2022-01-01"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27b/versions/2022-01-01","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27b/versions/2022-01-01/rev/bc06048c4cfe3fba","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27b/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/mifir/articles/27b/relations","source_line":null,"attribution":null}} -->
---
title: "Article 27b — Requirement for authorisation"
type: regulation
legal_status: in_force
source: "https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123"
source_retrieved: 2026-09-30
shortTitle: "Article 27b — Requirement for authorisation"
instrument_type: level1_regulation
authority: Commission
binding: true
binding_character: binding
mica_level2: false
legal_basis: "Regulation (EU) No 600/2014"
instrument: mifir
celex: "32014R0600"
regulation: MiFIR
regulation-full: "Regulation (EU) No 600/2014"
article: 27b
status: in_force
object_id: eu.mifir.legal_text.article.27b
text_version: "Consolidated version of 23 November 2025"
source_url: "https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123"
check_status: matched
verified: true
last_checked: 2026-10-26
---

*In force · Consolidated version of 23 November 2025 · Checked against EUR-Lex on 26 Oct 2026 · [Official source](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0600-20251123)*

1. <a id="p-1"></a>The operation of an APA, a CTP or an ARM as a regular occupation or business shall be subject to prior authorisation by ESMA in accordance with this Title.

    By way of derogation from the first subparagraph of this paragraph, an APA or ARM identified in accordance with the delegated act referred to in [Article 2(3)](2.md) shall be subject to prior authorisation and supervision by the relevant national competent authority in accordance with this Title.
2. <a id="p-2"></a>An investment firm or a market operator operating a trading venue may also provide the services of an APA, a CTP or an ARM, subject to the prior verification by ESMA or the relevant national competent authority that the investment firm or the market operator complies with this Title. The provision of those services shall be included in their authorisation.
3. <a id="p-3"></a>ESMA shall establish a register of all data reporting services providers in the Union. The register shall be publicly available and shall contain information on the services for which the data reporting services provider is authorised and it shall be updated on a regular basis.

    Where ESMA, or a national competent authority where relevant, has withdrawn an authorisation in accordance with [Article 27e](27e.md), that withdrawal shall be published in the register for a period of five years.
4. <a id="p-4"></a>Data reporting services providers shall provide their services under the supervision of ESMA or the national competent authority where relevant. ESMA, or the national competent authority where relevant, shall regularly review the compliance of data reporting services providers with this Title. ESMA, or the national competent authority where relevant, shall monitor that data reporting services providers comply at all times with the conditions for initial authorisation established under this Title.

***

[Title IVa — Data reporting services](../titles/iva.md) · [← Article 27a](27a.md) · [Article 27c →](27c.md)
