{"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"full","held_since":"2016-05-04","gaps":[],"covered":["GDPR L1"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"EUR-Lex"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/gdpr/articles/73","url":"https://www.headlesslaw.com/gdpr/articles/73","title":"Article 73 — Chair","family":"l1_generated","work_id":"gdpr","status":"in_force","force_status":"in_force","date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":"2018-05-25","application":{"state":"applicable","next":null,"dates":[{"at":"2018-05-25","note":"Article 99(2)"}]},"version_label":"Consolidated version of 4 May 2016","check":{"against":"EUR-Lex","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R0679-20160504","valid_from":"2016-05-04","valid_until":"2018-05-25","revision":1,"content_id":"798cd24ddd81491e","change_date":null,"nearest_versions":["2016-05-04"],"first_text_date":"2016-04-27","correction_applies":false,"versions":["2016-05-04"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/gdpr/articles/73/versions/2016-05-04","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/gdpr/articles/73/versions/2016-05-04/rev/798cd24ddd81491e","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/gdpr/articles/73/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/gdpr/articles/73/relations","source_line":null,"attribution":null},"provenance":{"official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R0679-20160504","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"EUR-Lex"},"repo_path":"spaces/gdpr/articles/73.md","body_sha256":"5ce4476c9e384a21682036328746b8c48bd57ced3e3908e47e24b436ddfd2455"},"units":[{"locator":"gdpr/art/73","kind":"article","status":"in_force","label":null,"heading":"Chair","text":"","marks":[],"revision":1,"text_hash":"e3b0c44298fc1c149afbf4c8996fb92427ae41e4649b934ca495991b7852b855","reason":null},{"locator":"gdpr/art/73/para/1","kind":"paragraph","status":"in_force","label":"1.","heading":null,"text":"The Board shall elect a chair and two deputy chairs from amongst its members by simple majority.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"b79582ef3bbbda312e91f2f1ff51c0ea6644bbaa19bdf95ea22d1150464ec644","reason":null},{"locator":"gdpr/art/73/para/2","kind":"paragraph","status":"in_force","label":"2.","heading":null,"text":"The term of office of the Chair and of the deputy chairs shall be five years and be renewable once.","marks":[],"revision":1,"text_hash":"7a79f1bc40cc1285fc8ce373c466238ca0fe902f8182f1fc1dcb41760ba1e341","reason":null}],"markdown":"---\ntitle: \"Article 73 — Chair\"\ntype: regulation\nlegal_status: in_force\nsource: \"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R0679-20160504\"\nsource_retrieved: 2026-09-28\nshortTitle: \"Article 73 — Chair\"\ninstrument_type: level1_regulation\nauthority: Commission\nbinding: true\nbinding_character: binding\nmica_level2: false\nlegal_basis: \"Regulation (EU) 2016/679\"\ninstrument: gdpr\ncelex: \"32016R0679\"\nregulation: GDPR\nregulation-full: \"Regulation (EU) 2016/679\"\narticle: 73\nstatus: in_force\nobject_id: eu.gdpr.legal_text.article.73\ntext_version: \"Consolidated version of 4 May 2016\"\nsource_url: \"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R0679-20160504\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\n---\n\n*In force · Consolidated version of 4 May 2016 · Checked against EUR-Lex on 26 Oct 2026 · [Official source](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02016R0679-20160504)*\n\n1. <a id=\"p-1\"></a>The Board shall elect a chair and two deputy chairs from amongst its members by simple majority.\n2. <a id=\"p-2\"></a>The term of office of the Chair and of the deputy chairs shall be five years and be renewable once.\n\n***\n\n[Chapter VII — Cooperation and consistency](../chapters/vii.md) · [← Article 72](72.md) · [Article 74 →](74.md)\n"}