{"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"current_only","held_since":"2025-01-10","gaps":[],"covered":["ESMA Q&A 2396 — Q&A — Definition on ICT services [Question Rejected] L3"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"the ESMA publication"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services","url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services","title":"ESMA Q&A 2396 — Q&A — Definition on ICT services [Question Rejected]","family":"l3","work_id":"spaces/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services","status":"question rejected","force_status":null,"date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"ESMA Q&A register, 10 January 2025","check":{"against":"the ESMA publication","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396","valid_from":"0001-01-01","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"9f036356cd5a9743","change_date":null,"nearest_versions":["2025-01-10"],"first_text_date":null,"correction_applies":false,"versions":["2025-01-10"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services/versions/2025-01-10","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services/versions/2025-01-10/rev/9f036356cd5a9743","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services/relations","source_line":"Question published in the ESMA Q&A tool · no answer · not legislation [Question Rejected]","attribution":{"prepared_by":"not stated in the document","published_by":"ESMA","published_in":"ESMA Q&A tool","document_type":"qa_question","legal_nature":"not_legislation","addressees":"not stated in the document","dates":{"question_submitted_on":"2025-01-10","locators":{"question_submitted_on":"ESMA Q&A Excel export ESMA_QA_2396, column 'Date of submission'"}},"adoption":null}},"provenance":{"official_url":"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"the ESMA publication"},"repo_path":"spaces/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2396-definition-on-ict-services.md","body_sha256":"0a47fee06e0bbe9d2a80dd02a79dab5481a07a460649f93472547d1b8061e0fa"},"units":[],"markdown":"---\ntitle: \"ESMA Q&A 2396 — Q&A — Definition on ICT services [Question Rejected]\"\nshortTitle: \"ESMA Q&A 2396 — Q&A — Definition on ICT services [Question Rejected]\"\nanswer_id: ESMA_QA_2396\ntopic: \"ICT risk management\"\nstatus: \"Question Rejected\"\ntype: qa\ninstrument_type: qa\nauthority: ESMA\nbinding: false\nbinding_character: non_binding\nlegal_status: withdrawn\nregulation: \"DORA\"\ndora_level3: true\nmica_level2: false\nlegal_basis: \"Article 3 (21)\"\ndate: 10 January 2025\nsource_link: https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396\nlifecycle: \"Question Rejected\"\ntext_version: \"ESMA Q&A register, 10 January 2025\"\nsource_url: \"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\nchecked_against: \"the ESMA publication\"\nsource:\n  prepared_by: \"not stated in the document\"\n  published_by: \"ESMA\"\n  published_in: \"ESMA Q&A tool\"\n  evidence:\n    prepared_by: \"ESMA_QA_2396\"\n    locator: \"ESMA Q&A entry ESMA_QA_2396: no answer; no author named\"\ndocument_type: \"qa_question\"\nlegal_nature: \"not_legislation\"\naddressees: \"not stated in the document\"\ndates:\n  question_submitted_on: \"2025-01-10\"\n  locators:\n    question_submitted_on: \"ESMA Q&A Excel export ESMA_QA_2396, column 'Date of submission'\"\nlifecycle_label: \"Question Rejected\"\n---\n\n**Question published in the ESMA Q&A tool · no answer · not legislation [Question Rejected]**\n\n*Question Rejected · ESMA Q&A register, 10 January 2025 · Checked against the ESMA publication on 26 Oct 2026 · [Official source](https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396)*\n\n| | |\n|---|---|\n| **Full title** | ESMA Q&A 2396 — Q&A — Definition on ICT services \\[Question Rejected\\] |\n| **Prepared by** | Not stated in the document |\n| **Published by** | ESMA, in the ESMA Q&A tool |\n| **Reference** | ESMA_QA_2396 |\n| **Document type** | Q&A |\n| **Legal nature** | No answer · not legislation |\n| **Addressees** | Not stated in the document |\n| **Dates** | Question submitted 10 January 2025 |\n| **Legal basis** | Article 3 (21) |\n| **Related instruments** | None recorded |\n| **Text on this page** | Word for word — the full text of the ESMA publication |\n\n**Definition on ICT services**\n\n### Question\n\nArticle 3 (21) of DORA defines that 'ICT services’ means digital and data services provided through ICT systems to one or more internal or external users on an ongoing basis.\n\nIt is not clear whether \"digital and data services\" should be interpreted as:\n\nVersion one: either digital or data services (so two different of sets of activities or\n\nVersion two: services which need to be both: digital service and parallel/in the same time data service.\n\n***\n\n**Source:** [ESMA original document](https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2396)\n"}