{"release":{"id":"c89ff15ec1240a456b40735def079beeda55a0c372be7f3da154287997367ecf","published":"2026-11-02T04:02:35Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"current_only","held_since":"2024-10-08","gaps":[],"covered":["ESMA Q&A 2301 — Q&A — ICT Service definition [Question Rejected] L3"],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"c89ff15ec1240a456b40735def079beeda55a0c372be7f3da154287997367ecf","release_published":"2026-11-02T04:02:35Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"the ESMA publication"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition","url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition","title":"ESMA Q&A 2301 — Q&A — ICT Service definition [Question Rejected]","family":"l3","work_id":"spaces/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition","status":"question rejected","force_status":null,"date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"ESMA Q&A register, 8 October 2024","check":{"against":"the ESMA publication","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301","valid_from":"0001-01-01","valid_until":null,"revision":1,"content_id":"79f4ba65acbdf9be","change_date":null,"nearest_versions":["2024-10-08"],"first_text_date":null,"correction_applies":false,"versions":["2024-10-08"],"version_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition/versions/2024-10-08","revision_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition/versions/2024-10-08/rev/79f4ba65acbdf9be","versions_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition/versions","relations_url":"https://www.headlesslaw.com/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition/relations","source_line":"Question published in the ESMA Q&A tool · no answer · not legislation [Question Rejected]","attribution":{"prepared_by":"not stated in the document","published_by":"ESMA","published_in":"ESMA Q&A tool","document_type":"qa_question","legal_nature":"not_legislation","addressees":"not stated in the document","dates":{"question_submitted_on":"2024-10-08","locators":{"question_submitted_on":"ESMA Q&A Excel export ESMA_QA_2301, column 'Date of submission'"}},"adoption":null}},"provenance":{"official_url":"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"the ESMA publication"},"repo_path":"spaces/dora/level-3/q-and-a/esma/esma-qa-2301-ict-service-definition.md","body_sha256":"8f6b5ab07abf6712a7f9f77188e62dbef82537c99d209c03ca2084f0894d89ac"},"units":[],"markdown":"---\ntitle: \"ESMA Q&A 2301 — Q&A — ICT Service definition [Question Rejected]\"\nshortTitle: \"ESMA Q&A 2301 — Q&A — ICT Service definition [Question Rejected]\"\nanswer_id: ESMA_QA_2301\ntopic: \"ICT third-party risk management\"\nstatus: \"Question Rejected\"\ntype: qa\ninstrument_type: qa\nauthority: ESMA\nbinding: false\nbinding_character: non_binding\nlegal_status: withdrawn\nregulation: \"DORA\"\ndora_level3: true\nmica_level2: false\nlegal_basis: \"Reg. DORA - Art. 3\"\ndate: 8 October 2024\nsource_link: https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301\nlifecycle: \"Question Rejected\"\ntext_version: \"ESMA Q&A register, 8 October 2024\"\nsource_url: \"https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\nchecked_against: \"the ESMA publication\"\nsource:\n  prepared_by: \"not stated in the document\"\n  published_by: \"ESMA\"\n  published_in: \"ESMA Q&A tool\"\n  evidence:\n    prepared_by: \"ESMA_QA_2301\"\n    locator: \"ESMA Q&A entry ESMA_QA_2301: no answer; no author named\"\ndocument_type: \"qa_question\"\nlegal_nature: \"not_legislation\"\naddressees: \"not stated in the document\"\ndates:\n  question_submitted_on: \"2024-10-08\"\n  locators:\n    question_submitted_on: \"ESMA Q&A Excel export ESMA_QA_2301, column 'Date of submission'\"\nlifecycle_label: \"Question Rejected\"\n---\n\n**Question published in the ESMA Q&A tool · no answer · not legislation [Question Rejected]**\n\n*Question Rejected · ESMA Q&A register, 8 October 2024 · Checked against the ESMA publication on 26 Oct 2026 · [Official source](https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301)*\n\n| | |\n|---|---|\n| **Full title** | ESMA Q&A 2301 — Q&A — ICT Service definition \\[Question Rejected\\] |\n| **Prepared by** | Not stated in the document |\n| **Published by** | ESMA, in the ESMA Q&A tool |\n| **Reference** | ESMA_QA_2301 |\n| **Document type** | Q&A |\n| **Legal nature** | No answer · not legislation |\n| **Addressees** | Not stated in the document |\n| **Dates** | Question submitted 8 October 2024 |\n| **Legal basis** | Reg. DORA - Art. 3 |\n| **Related instruments** | None recorded |\n| **Text on this page** | Word for word — the full text of the ESMA publication |\n\n**ICT Service definition**\n\n### Question\n\nRelated to the definition provided by the Regulation, what are the criteria that can be used to identify the continuity component (i.e \"on ongoing basis) mentioned?\n\n***\n\n**Source:** [ESMA original document](https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2301)\n"}