{"release":{"id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","published":"2026-11-01T16:41:30Z","pinned":false},"limits":{"coverage":{"history":"current_only","held_since":null,"gaps":[],"covered":[],"not_covered":["national guidance","court decisions"]},"freshness":{"release_id":"a4f2a0495fe55b47323883f82977a9b34ab66171ec9623e39925d3a7045b6c81","release_published":"2026-11-01T16:41:30Z","checked_at":"2026-10-26","checked_against":"EUR-Lex"},"truncation":null,"failures":[],"incomplete":[]},"page":{"path":"/definitions/emir/qualifying-holding","url":"https://www.headlesslaw.com/definitions/emir/qualifying-holding","title":"qualifying holding","family":"definition","work_id":null,"status":"in_force","force_status":null,"date_state":"current","requested_date":null,"as_of":"2026-11-02","applies_from":null,"application":null,"version_label":"EMIR Article 2, point (20) · Consolidated version of 17 January 2025","check":{"against":"EUR-Lex","on":"2026-10-26"},"check_result":"matched","official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02012R0648-20250117","valid_from":null,"valid_until":null,"revision":null,"content_id":null,"change_date":null,"nearest_versions":[],"first_text_date":null,"correction_applies":false,"versions":[],"version_url":null,"revision_url":null,"versions_url":null,"relations_url":null,"source_line":null,"attribution":null},"provenance":{"official_url":"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02012R0648-20250117","check":{"result":"matched","checked_at":"2026-10-26","against":"EUR-Lex"},"repo_path":"spaces/definitions/emir/qualifying-holding.md","body_sha256":"f2dcd7edaf72585d03ee7a873616ae09012c0bfa4aa358aec6af0352e015f0a0"},"units":[],"markdown":"---\ntitle: \"qualifying holding\"\ntype: definition\nstatus: Published\nsource: \"EMIR Article 2, point (20)\"\ndefined_term: \"qualifying holding\"\nsource_regulation: \"EMIR\"\nsource_reference: \"Article 2, point (20)\"\nsource_node: \"eu.emir.article.2.subparagraph.1.point.20\"\ncross_regime_auto_link: false\ninline_links: pending\ntext_version: \"Consolidated version of 17 January 2025\"\nsource_url: \"https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02012R0648-20250117\"\ncheck_status: matched\nverified: true\nlast_checked: 2026-10-26\n---\n\n*In force · EMIR Article 2, point (20) · Consolidated version of 17 January 2025 · Checked against EUR-Lex on 26 Oct 2026 · [Official source](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02012R0648-20250117)*\n\n## Definition\n\n> **(20)** ‘**qualifying holding**’ means any direct or indirect holding in a CCP or trade repository which represents at least 10 % of the capital or of the voting rights, as set out in Articles 9 and 10 of Directive 2004/109/EC of the European Parliament and of the Council of 15 December 2004 on the harmonisation of transparency requirements in relation to information about issuers whose securities are admitted to trading on a regulated market, taking into account the conditions regarding aggregation thereof laid down in Article 12(4) and (5) of that Directive, or which makes it possible to exercise a significant influence over the management of the CCP or trade repository in which that holding subsists;\n\n## Source\n\n[EMIR, Article 2, point (20)](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02012R0648-20250117).\n"}